Δερματολογικές Υπηρεσίες

Ακμή

Η ακμή είναι μία σοβαρή δερματοπάθεια που παρουσιάζεται συνήθως στο πρόσωπο, το στήθος και τη ράχη. Όλοι οι έφηβοι αντιμετωπίζουν μία μορφή ακμής που μπορεί να είναι τόσο ήπια, ώστε να μην απασχολεί κανένα έως βαρύτατη, η οποία δημιουργεί ιδιαίτερα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα στον ασθενή.

ΑΙΤΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΚΜΗΣ

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ

Στο δέρμα υπάρχουν θύλακες στους οποίους έχουν τη ρίζα τους οι τρίχες. Στους θύλακες αυτούς καταλήγουν κάποιοι αδένες που παράγουν σμήγμα, οι σμηγματογόνοι αδένες.

ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ

 • Φαγεσωρική: Άσπρα ή μαύρα στίγματα
 • Βλατιδοφλυκταινώδης: Κόκκινα εξογκώματα (βλατίδες) και κόκκινα εξογκώματα με πύον (φλύκταινες)
 • Βλατιδοοζώδης: Κόκκινα εξογκώματα και οζίδια
 • Κυστική ακμή: Κύστες

Οι δύο τελευταίες μορφές αφήνουν συνήθως σημάδια ή ουλές.

Κλινική Εικόνα: Το εξάνθημα της ακμής παρουσιάζει πολυμορφισμό.

Αποτελείται από: φαγέσωρες, βλατίδες, βλατιδο-φλυκταινίδια, φλυκταινίδια, οζίδια, κύστες και ουλές.

ΒΛΑΒΕΣ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ

 1. Φαγέσωροι: μικρά μελανά επάρματα, μεγέθους κεφαλής καρφίτσας, αποτέλεσμα απόφραξης του τριχοσμηγματογόνου πόρου. Είναι κεράτινα βύσματα που πληρούν τους πόρους των θυλάκων και αποτελούνται από σμήγμα, κερατίνη, τμήματα τριχών και υπολείμματα σμηγματογόνων αδένων (ανοικτοί φαγέσωροι). Δεν φλεγμαίνουν, αποτελούν όμως την αρχή των φλεγμονωδών στοιχείων της ακμής. Εκτός από τους ανοικτούς φαγεσώρους ανευρίσκονται και κλειστοί φαγέσωροι, που είναι μικρά επάρματα με μικρή κορυφή.
 2. Βλατίδες: επώδυνα μικρά ερυθρά επάρματα που σχηματίζονται από την φλεγμονή των φαγεσώρων.
 3. Φλυκταινίδια, βλατιδοφλυκταινίδια: μικρά επάρματα μεγέθους κεφαλής καρφίτσας που περιέχουν πυώδες υγρό. Αναπτύσσονται στην είσοδο των θυλάκων ή επικάθονται στις βλατίδες.
 4. Οζίδια: επώδυνοι σχηματισμοί που είναι αποτέλεσμα μεγάλης φλεγμονώδους διήθηση μέσα στο χόριο. Υποχωρούν βραδύτατα ή διαπυούνται.
 5. Κύστες: σχηματίζονται λόγω απόφραξης του τριχοσμηγματογόνου πόρου και κατακράτησης μεγάλης ποσότητας σμήγματος και κεράτινης ουσίας.
 6. Ουλές:οι φλεγμονώδεις βλάβες της ακμής μετά την αποδρομή τους εγκαταλείπουν πολλές ουλές, που άλλοτε είναι ατροφικές με τη μορφή των βοθρίων κυρίως στο πρόσωπο και άλλοτε υπερτροφικές με τη μορφή των χηλοειδών κυρίως στη ράχη, το στήθος και τους ώμους.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο στόχος της θεραπείας είναι η μείωση της σμηγματόρροιας, ο περιορισμός σχηματισμού των φαγεσώρων, μείωση του πληθυσμού του προπιονικού βακτηριδίου και της φλεγμονής. Η θεραπεία διακρίνεται σε τοπική θεραπεία, συστηματική θεραπεία και γενικά μέρα υγιεινής.

 • Γενικά μέτρα υγιεινής. Καθαρισμός της πάσχουσας περιοχής δύο φορές την ημέρα με νερό και σαπούνι, ειδικό για την ακμή (συστήνεται από δερματολόγο).
 • Τοπική θεραπεία. Σε ήπιες μορφές η τοπική και μόνο θεραπεία είναι αρκετή για να βελτιωθεί η κατάσταση του αρρώστου.
 • Η τοπική θεραπεία έχει δύο σκέλη: την αντιφλεγμονώδη θεραπεία και την κερατολυτική θεραπεία.
 • Συστηματική θεραπεία. Παράλληλα με την τοπική θεραπεία, στη μέτρια και σοβαρή ακμή χορηγείται και συστηματική θεραπεία.

Η συνδυαστική ιατρική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής περιλαμβάνει 3 διαφορετικά τμήματα:

 • Photopneumatic therapy – φωτοπνευματικη θεραπεία
 • Ιατρικός δερματολογικός καθαρισμός επιδερμίδας
 • Ρυθμιστική εφαρμογή έκκρισης σμήγματος
 • Δράση Photopneumatic therapy

Τα ανώτερα μήκη κύματος της φωτοπνευματικής ενέργειας στα 415nm έως 715nm, προκαλούν τη συσσώρευση στο δέρμα πορφυρινών, ουσίες που είναι τοξικές προς το προπιονικό βακτηρίδιο που είναι υπεύθυνο για την δημιουργία της ακμής. Παράλληλα, επιτυγχάνεται συρρίκνωση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος με αποτέλεσμα την ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος.

Το Laser Alexandrite® 755nm, είναι σύστημα laser Alexandrite® (755nm) για αποτρίχωση, με FDA έγκριση για μόνιμα αποτελέσματα στην αποτρίχωση permanent hair reduction.
Η αφαίρεση σπίλων αποτελεί επιθυμία πολλών ανθρώπων που θέλουν να φαίνεται το πρόσωπό ή το σώμα τους καθαρό και όμορφο. Οι σπίλοι τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνοι και εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματός μας.
Η ακμή είναι μία σοβαρή δερματοπάθεια που παρουσιάζεται συνήθως στο πρόσωπο, το στήθος και τη ράχη. Όλοι οι έφηβοι αντιμετωπίζουν μία μορφή ακμής που μπορεί να είναι τόσο ήπια, ώστε να μην απασχολεί κανένα έως βαρύτατη, η οποία δημιουργεί ιδιαίτερα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα στον ασθενή.
Τα θηλώματα είναι μαλθακές και μισχωτές βλάβες, με διάμετρο 1-3 χιλιοστά και ύψος περίπου 5 χιλιοστά. Το χρώμα τους είναι ανάλογο της επιδερμίδας η πιο σκούρο. Παρουσιάζονται στο λαιμό, στην περιοχή γύρω από τα μάτια, στο άνω μέρος του κορμού, στις μασχάλες, στις πτυχές των μαστών στις γυναίκες και στη βουβωνική χώρα στους άντρες.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH