Ραγάδες – Τι Είναι;

Οι ραγάδες είναι ραβδώσεις – γραμμώσεις που προκύπτουν συνήθως από μεταβολές του σώματος όπως η ανάπτυξη κατά την περίοδο της εφηβείας, αύξηση βάρους ή η εγκυμοσύνη. Σχηματίζονται στο χόριο, το μεσαίο στρώμα του δέρματος όταν είναι συνεχώς τεντωμένο το χόριο μπορεί να σπάσει δημιουργώντας εξωτερικά αυτό που ονομάζουμε ραγάδες. Το δέρμα ατροφεί και αρχίζει να σχηματίζεται μια ήπια ρυτιδωμένη επιφάνεια λευκής απόχρωσης. Η αντιμετώπιση των ραγάδων ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το στάδιο και την ποιότητα του δέρματος.

Συχνά ξεκινούν ως κόκκινες γραμμές μέχρι να γίνουν άσπρες γυαλιστερές, ξεχωρίζοντας με γυμνό μάτι. Οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν και κατά την εφηβεία, περίοδο που το σώμα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Οι άνδρες εμφανίζουν πιο εύκολα ραγάδες στην πλάτη, ενώ στις γυναίκες τα πιο συνηθισμένα σημεία είναι οι γοφοί, οι μηροί ή το στήθος.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Υπάρχει θεραπεία που εξαφανίζει τις ραγάδες;

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορεί να απαλύνουν τις χαρακτηριστικές γραμμές των ραγάδων. Μάλιστα μερικές πιο δραστικές που προσφέρουν διάφορα κέντρα αισθητικής, μπορούν να κάνουν θαύματα. Σημασία έχει η περιοχή του σώματος που εμφανίζονται, ο τόνος του δέρματός σας, η ηλικία και η απόχρωση των ραγάδων, καθώς φαίνεται ότι σε αρχικό στάδιο που είναι κοκκινωπές, θεραπεύονται πιο εύκολα.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν από επεμβατικές μεθόδους, χημικά peeling μέχρι και θεραπείες laser. Η πιο συχνή συντηρητική μέθοδος είναι η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας, η οποία ενισχύει το κολλαγόνο στην επιδερμίδα και κάνει πολύ καλό μόνο στις κόκκινες ραγάδες και όχι στις γκρίζες ή άσπρες.

Σε διάφορα εξειδικευμένα κέντρα αισθητικής, μπορείτε να βρείτε ειδικές θεραπείες που ενισχύουν την κυτταρική δραστηριότητα, αναπλάθοντας την επιδερμίδα. Επίσης πολύ ευεργετικές είναι και οι θεραπείες αντιγήρανσης όπως η iPixel RF.

Ποιες γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα ραγάδες;

Πρώτες στην λίστα είναι οι γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης, λόγω του τεντώματος της επιδερμίδας στην κοιλιακή χώρα.

Είναι πολύ συχνές στις εγκύους, καθώς το δέρμα τους στην περιοχή της κοιλιάς τεντώνει υπερβολικά. Ραγάδες εμφανίζουν επίσης όσοι χάνουν ή παίρνουν βάρος απότομα. Τελευταίες έρευνες επιστημόνων έχουν δείξει ότι μπορεί να ευθύνονται για τις ραγάδες και διάφορα γονίδια από τους γονείς.

Υπάρχουν διατροφικές συνήθειες που βοηθούν στην πρόληψη των ραγάδων;

Η λήψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι σημαντικά στοιχεία για την καταπολέμηση και την πρόληψη των ραγάδων. Συνεπώς ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά βοηθάει πολύ στην ποιότητα του δέρματος. Σημαντική επίσης είναι και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

Ποια είναι τα αίτια των ραγάδων;

Οι βασικές αιτίες για την εμφάνιση των ραγάδων είναι οι απότομες αυξομειώσεις στο βάρος οι οποίες βλάπτουν την ελαστικότητα του δέρματος, η περίοδος της εγκυμοσύνης όπου επικρατεί μία ορμονική διαταραχή, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, ακόμα και η έλλειψη βιταμινών.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τις ραγάδες;

Το δέρμα διαιρείται σε 3 στιβάδες, την επιδερμίδα, το χόριο και την υποδόρια στιβάδα. Οι ραγάδες μπορεί να αφορούν και τις 3 αυτές στιβάδες, λόγω διαταραχών επιδερμίδας και έλλειψης της ελαστικότητας. Οι παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με τη γενετική προδιάθεση και με κάποια ένζυμα τα οποία λείπουν από τον οργανισμό.

Τι πρέπει να κάνει μία έγκυος για να μην εμφανίσει ραγάδες;

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκύων γυναικών θα εμφανίσουν ραγάδες στην περιοχή της κοιλιάς, των γοφών, των μηρών και δυστυχώς οι ραγάδες μπορεί να μεταδοθούν στα παιδιά, μέσω γονιδίων.

Καλό είναι οι γυναίκες από την έναρξη της εγκυμοσύνης τους να χρησιμοποιούν ενυδατική κρέμα για τις ραγάδες ώστε να διατηρούν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, πριν καν εμφανίσουν τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις. Έτσι, μπορεί ακόμα και να τις προλάβουν!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ