Δηλώστε συμμετοχή και γίνετε μια από τις 6 τυχερές!

Ραγάδες – Τι Είναι;

Οι ραγάδες είναι ραβδώσεις – γραμμώσεις που προκύπτουν συνήθως από μεταβολές του σώματος όπως η ανάπτυξη κατά την περίοδο της εφηβείας, αύξηση βάρους ή η εγκυμοσύνη. Σχηματίζονται στο χόριο, το μεσαίο στρώμα του δέρματος όταν είναι συνεχώς τεντωμένο το χόριο μπορεί να σπάσει δημιουργώντας εξωτερικά αυτό που ονομάζουμε ραγάδες. Το δέρμα ατροφεί και αρχίζει να σχηματίζεται μια ήπια ρυτιδωμένη επιφάνεια λευκής απόχρωσης. Η αντιμετώπιση των ραγάδων ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το στάδιο και την ποιότητα του δέρματος.

Συχνά ξεκινούν ως κόκκινες γραμμές μέχρι να γίνουν άσπρες γυαλιστερές, ξεχωρίζοντας με γυμνό μάτι. Οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν και κατά την εφηβεία, περίοδο που το σώμα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Οι άνδρες εμφανίζουν πιο εύκολα ραγάδες στην πλάτη, ενώ στις γυναίκες τα πιο συνηθισμένα σημεία είναι οι γοφοί, οι μηροί ή το στήθος.

 

Ραγάδες & Εγκυμοσύνη

Στην εγκυμοσύνη η επιδερμίδα παραμένει τεντωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα κάποιες ίνες να σπάνε. Η κληρονομικότητα παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο, αφού έχει παρατηρηθεί ότι αν η μητέρα ή η γιαγιά της εγκύου, είχε εμφανίσει ραγάδες, σημαίνει ότι είναι πολύ επιρρεπής στο να το εμφανίσει και η ίδια.

Βέβαια, οι πιθανότητες ραγάδας στην εγκυμοσύνη είναι πιο αυξημένες αν το προσλαμβανόμενο βάρος είναι μεγαλύτερο από το θεμιτό. Παράλληλα το ίδιο συμβαίνει αν μπει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη με ήδη αυξημένο βάρος.

Τι πρέπει να κάνει μία έγκυος για να μην εμφανίσει ραγάδες;

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκύων γυναικών θα εμφανίσουν ραγάδες στην περιοχή της κοιλιάς, των γοφών, των μηρών και δυστυχώς οι ραγάδες μπορεί να μεταδοθούν στα παιδιά, μέσω γονιδίων.

Καλό είναι οι γυναίκες από την έναρξη της εγκυμοσύνης τους να χρησιμοποιούν ενυδατική κρέμα για τις ραγάδες ώστε να διατηρούν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, πριν καν εμφανίσουν τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις. Έτσι, μπορεί ακόμα και να τις προλάβουν!

 

Πως φεύγουν οι ραγάδες μετά την εγκυμοσύνη;

Συνήθως μετά τον τοκετό, οι ραγάδες αποχρωματίζονται και ξεθωριάζουν. Δεν μπορούν να εξαφανιστούν όμως εντελώς, γι’ αυτό και διάφορες θεραπείες έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση των ραγάδων εγκυμοσύνης, οι οποίες εκτός από τον αποχρωματισμό των ραγάδων, μπορούν να βελτιώσουν αισθητά και την όψη του δέρματος.

Δηλώστε συμμετοχή και γίνετε μια από τις 6 τυχερές!

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Υπάρχει θεραπεία που εξαφανίζει τις ραγάδες;

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορεί να απαλύνουν τις χαρακτηριστικές γραμμές των ραγάδων. Μάλιστα μερικές πιο δραστικές που προσφέρουν διάφορα κέντρα αισθητικής, μπορούν να κάνουν θαύματα. Σημασία έχει η περιοχή του σώματος που εμφανίζονται, ο τόνος του δέρματός σας, η ηλικία και η απόχρωση των ραγάδων, καθώς φαίνεται ότι σε αρχικό στάδιο που είναι κοκκινωπές, θεραπεύονται πιο εύκολα.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν από επεμβατικές μεθόδους, χημικά peeling μέχρι και θεραπείες laser. Η πιο συχνή συντηρητική μέθοδος είναι η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας, η οποία ενισχύει το κολλαγόνο στην επιδερμίδα και κάνει πολύ καλό μόνο στις κόκκινες ραγάδες και όχι στις γκρίζες ή άσπρες.

Σε διάφορα εξειδικευμένα κέντρα αισθητικής, μπορείτε να βρείτε ειδικές θεραπείες που ενισχύουν την κυτταρική δραστηριότητα, αναπλάθοντας την επιδερμίδα. Επίσης πολύ ευεργετικές είναι και οι θεραπείες αντιγήρανσης όπως η iPixel RF.

Ποιες γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα ραγάδες;

Πρώτες στην λίστα είναι οι γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης, λόγω του τεντώματος της επιδερμίδας στην κοιλιακή χώρα.

Είναι πολύ συχνές στις εγκύους, καθώς το δέρμα τους στην περιοχή της κοιλιάς τεντώνει υπερβολικά. Ραγάδες εμφανίζουν επίσης όσοι χάνουν ή παίρνουν βάρος απότομα. Τελευταίες έρευνες επιστημόνων έχουν δείξει ότι μπορεί να ευθύνονται για τις ραγάδες και διάφορα γονίδια από τους γονείς.

Υπάρχουν διατροφικές συνήθειες που βοηθούν στην πρόληψη των ραγάδων;

Η λήψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι σημαντικά στοιχεία για την καταπολέμηση και την πρόληψη των ραγάδων. Συνεπώς ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά βοηθάει πολύ στην ποιότητα του δέρματος. Σημαντική επίσης είναι και η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

Ποιο το κόστος – τιμή για την αντιμετώπιση των ραγάδων με χρήση λέιζερ;

Το συνολικό κόστος των συνεδριών για την αντιμετώπιση των ραγάδων εξαρτάται από τον αριθμό των θεραπειών και από το μέγεθος του προβλήματος. Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε με το κέντρο. Κατά καιρούς μπορείτε να βρείτε και πολλές προσφορές.

Ποια είναι τα αίτια των ραγάδων;

Οι βασικές αιτίες για την εμφάνιση των ραγάδων είναι οι απότομες αυξομειώσεις στο βάρος οι οποίες βλάπτουν την ελαστικότητα του δέρματος, η περίοδος της εγκυμοσύνης όπου επικρατεί μία ορμονική διαταραχή, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, ακόμα και η έλλειψη βιταμινών.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τις ραγάδες;

Το δέρμα διαιρείται σε 3 στιβάδες, την επιδερμίδα, το χόριο και την υποδόρια στιβάδα. Οι ραγάδες μπορεί να αφορούν και τις 3 αυτές στιβάδες, λόγω διαταραχών επιδερμίδας και έλλειψης της ελαστικότητας. Οι παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με τη γενετική προδιάθεση και με κάποια ένζυμα τα οποία λείπουν από τον οργανισμό.

Τι πρέπει να κάνει μία έγκυος για να μην εμφανίσει ραγάδες;

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκύων γυναικών θα εμφανίσουν ραγάδες στην περιοχή της κοιλιάς, των γοφών, των μηρών και δυστυχώς οι ραγάδες μπορεί να μεταδοθούν στα παιδιά, μέσω γονιδίων.

Καλό είναι οι γυναίκες από την έναρξη της εγκυμοσύνης τους να χρησιμοποιούν ενυδατική κρέμα για τις ραγάδες ώστε να διατηρούν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, πριν καν εμφανίσουν τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις. Έτσι, μπορεί ακόμα και να τις προλάβουν!

Υπάρχει θεραπεία για άντρες;

Οι ραγάδες δεν είναι προνόμιο των γυναικών, αλλά εμφανίζονται και σε άνδρες, ειδικά μετά από έντονες αυξομειώσεις βάρους. Η αντιμετώπιση των ραγάδων στους άνδρες, μερικές φορές είναι πιο εύκολη απ’ ότι στις γυναίκες. Κατά την εφηβεία δεν αποκλείεται τα αγόρια να τις εμφανίσουν στους ώμους ή την πλάτη. Στα κέντρα μας θα επιλεγεί μία εξατομικευμένη προσέγγιση για την αντιμετώπισή τους.

Οι ραγάδες φεύγουν με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα σημεία;

Διαχωρίζοντας τις ραγάδες σε άσπρες και κόκκινες, θα λέγαμε ότι οι μέθοδοι αντιμετώπισης είναι αρκετές, κάνοντας την επιλογή της κατάλληλης πολύ σημαντική ενέργεια. Για παράδειγμα οι ραγάδες που οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές εξαλείφονται με διαφορετικές τεχνικές απ’ ότι οι ραγάδες που προέκυψαν μετά από αυξομείωση βάρους.

Εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στις αποθήκες του λίπους που έχει ο καθένας, άρα μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως η κοιλιά, οι μηροί, οι γοφοί, το στήθος, τα μπράτσα, η πλάτη. Ύστερα από εξέταση από το ιατρικό προσωπικό, θα βρεθεί ένα ειδικό πρωτόκολλο θεραπείας.