ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ
Ένας ρεαλιστικός στόχος

8 & 9 Σεπτέμβρη 2017
η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

 

Η έρευνα έχει διεξαχθεί με επικεφαλής τον επιστήμονα καρδιολόγο
κ. Στεφανάδη, που έχει εντρυφήσει στο αντικείμενο της μακροζωίας & έχει συμβάλλει με τις έρευνές του στη διεύρυνση των γνώσεών μας για την πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας.

Σε αυτόν τον τομέα, η Ελλάδα έχει να επιδείξει σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα αρχίζοντας από την περιγραφή της αξίας της μεσογειακής διατροφής στη μακροζωία και φθάνοντας στην εξελισσόμενη επιδημιολογική μελέτη (μελέτη «ΙΚΑΡΙΑ») που διενεργείται σε μία από τις πέντε περιοχές της γης με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροβιότητας, το νησί της Ικαρίας, το νησί των 8.423 κατοίκων στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με τη μελέτη η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ψάρια, η προτίμηση στην κατανάλωση ελληνικού καφέ, η μέτρια κατανάλωση κρασιού, η καθημερινή άσκηση, τα μειωμένα επίπεδα άγχους, τα χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης, η συντροφικότητα, η συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι μερικές από τις συμπεριφορές που είναι κοινές για νέους και ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού και που σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του τόπου συμβάλουν στην επίτευξη της μακροζωίας.