Δηλώστε συμμετοχή και γίνετε μια από τις 3 τυχερές!
Ακμή Προσώπου – Τι Είναι;
Η ακμή είναι μία σοβαρή δερματοπάθεια που παρουσιάζεται συνήθως στο πρόσωπο, το στήθος και τη ράχη. Όλοι οι έφηβοι αντιμετωπίζουν μία μορφή ακμής που μπορεί να είναι τόσο ήπια, ώστε να μην απασχολεί κανένα έως βαρύτατη, η οποία δημιουργεί ιδιαίτερα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα στον ασθενή.
Αίτια ακμής προσώπου
Στην εφηβεία, οι ορμόνες αρχίζουν να αυξάνονται σημαντικά. Άμεση συνέπεια είναι η εμφάνιση σμήγματος και η αύξηση της λιπαρότητας. Τα νεκρά κύτταρα φράζουν τους πόρους της επιδερμίδας και όταν εισέλθουν μικρόβια εντός των πόρων εμφανίζονται τα άσχημα συμπτώματα της ακμής όπως είναι το κοκκίνισμα, το οίδημα, το πύον.
Σε πιο «ώριμη» ηλικία οι αιτίες της ακμής μπορεί να εξηγούνται με διάφορα στοιχεία ή παθολογία. Από συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, από το σύνδρομο Cushing ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επιπλέον η ακμή μπορεί να είναι κληρονομική, από τους γονείς στα παιδιά.
Πολύς λόγος έχει γίνει για τη σοκολάτα ότι είναι αιτία της ακμής, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι η επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων συμπτωμάτων.
Παθογένεια ακμής
Στο δέρμα υπάρχουν θύλακες στους οποίους έχουν τη ρίζα τους οι τρίχες. Στους θύλακες αυτούς καταλήγουν κάποιοι αδένες που παράγουν σμήγμα, οι σμηγματογόνοι αδένες.
Μορφές ακμής προσώπου – σώματος
- Φαγεσωρική: Άσπρα ή μαύρα στίγματα
- Βλατιδοφλυκταινώδης: Κόκκινα εξογκώματα (βλατίδες) και κόκκινα εξογκώματα με πύον (φλύκταινες)
- Βλατιδοοζώδης: Κόκκινα εξογκώματα και οζίδια
- Κυστική ακμή: Κύστες
Οι δύο τελευταίες μορφές αφήνουν συνήθως σημάδια ή ουλές.
Κλινική Εικόνα: Το εξάνθημα της ακμής παρουσιάζει πολυμορφισμό.
Αποτελείται από: φαγέσωρες, βλατίδες, βλατιδο-φλυκταινίδια, φλυκταινίδια, οζίδια, κύστες και ουλές.
Βλάβες ακμής
- Φαγέσωροι: μικρά μελανά επάρματα, μεγέθους κεφαλής καρφίτσας, αποτέλεσμα απόφραξης του τριχοσμηγματογόνου πόρου. Είναι κεράτινα βύσματα που πληρούν τους πόρους των θυλάκων και αποτελούνται από σμήγμα, κερατίνη, τμήματα τριχών και υπολείμματα σμηγματογόνων αδένων (ανοικτοί φαγέσωροι). Δεν φλεγμαίνουν, αποτελούν όμως την αρχή των φλεγμονωδών στοιχείων της ακμής. Εκτός από τους ανοικτούς φαγεσώρους ανευρίσκονται και κλειστοί φαγέσωροι, που είναι μικρά επάρματα με μικρή κορυφή.
- Βλατίδες: επώδυνα μικρά ερυθρά επάρματα που σχηματίζονται από την φλεγμονή των φαγεσώρων.
- Φλυκταινίδια, βλατιδοφλυκταινίδια: μικρά επάρματα μεγέθους κεφαλής καρφίτσας που περιέχουν πυώδες υγρό. Αναπτύσσονται στην είσοδο των θυλάκων ή επικάθονται στις βλατίδες.
- Οζίδια: επώδυνοι σχηματισμοί που είναι αποτέλεσμα μεγάλης φλεγμονώδους διήθηση μέσα στο χόριο. Υποχωρούν βραδύτατα ή διαπυούνται.
- Κύστες: σχηματίζονται λόγω απόφραξης του τριχοσμηγματογόνου πόρου και κατακράτησης μεγάλης ποσότητας σμήγματος και κεράτινης ουσίας.
- Ουλές ακμής: οι φλεγμονώδεις βλάβες της ακμής μετά την αποδρομή τους εγκαταλείπουν πολλές ουλές, που άλλοτε είναι ατροφικές με τη μορφή των βοθρίων κυρίως στο πρόσωπο και άλλοτε υπερτροφικές με τη μορφή των χηλοειδών κυρίως στη ράχη, το στήθος και τους ώμους.
Αντιμετώπιση – Θεραπεία Ακμής
Ο στόχος της θεραπείας της ακμής είναι η μείωση της σμηγματόρροιας, ο περιορισμός σχηματισμού των φαγεσώρων, μείωση του πληθυσμού του προπιονικού βακτηριδίου και της φλεγμονής. Η θεραπεία διακρίνεται σε τοπική θεραπεία, συστηματική θεραπεία και γενικά μέρα υγιεινής.
- Γενικά μέτρα υγιεινής. Καθαρισμός της πάσχουσας περιοχής δύο φορές την ημέρα με νερό και σαπούνι, ειδικό για την ακμή (συστήνεται από δερματολόγο).
- Τοπική θεραπεία. Σε ήπιες μορφές η τοπική και μόνο θεραπεία είναι αρκετή για να βελτιωθεί η κατάσταση του αρρώστου.
- Η τοπική θεραπεία έχει δύο σκέλη: την αντιφλεγμονώδη θεραπεία και την κερατολυτική θεραπεία.
- Συστηματική θεραπεία. Παράλληλα με την τοπική θεραπεία, στη μέτρια και σοβαρή ακμή χορηγείται και συστηματική θεραπεία.
Η συνδυαστική ιατρική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής περιλαμβάνει 3 διαφορετικά τμήματα:
- Photopneumatic therapy – φωτοπνευματικη θεραπεία
- Ιατρικός δερματολογικός καθαρισμός επιδερμίδας
- Ρυθμιστική εφαρμογή έκκρισης σμήγματος
- Δράση Photopneumatic therapy
Τα ανώτερα μήκη κύματος της φωτοπνευματικής ενέργειας στα 415nm έως 715nm, προκαλούν τη συσσώρευση στο δέρμα πορφυρινών, ουσίες που είναι τοξικές προς το προπιονικό βακτηρίδιο που είναι υπεύθυνο για την δημιουργία της ακμής. Παράλληλα, επιτυγχάνεται συρρίκνωση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος με αποτέλεσμα την ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος.
Δηλώστε συμμετοχή και γίνετε μια από τις 3 τυχερές!
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
Είναι τα laser αποτελεσματικά στην θεραπεία της ακμής;
Τα λέιζερ αποτελούν μία από τις ισχυρές λύσεις στην αντιμετώπιση της ακμής. Χρησιμοποιούν εξειδικευμένο ιατρικό πρωτόκολλο, διεισδύοντας μέχρι τους σμηγματογόνους αδένες.
Είναι πολύ λειτουργικά και αποτελεσματικά στην ελαχιστοποίηση των υποτροπών της ακμής. Με τη θερμότητά τους εμποδίζουν την καταστροφική δραστηριότητα των αδένων, μειώνοντας τη λιπαρότητα και την πιθανότητα μόλυνσης από βακτήρια, αφού απολυμαίνουν τους πόρους.
Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του laser είναι ότι εξαλείφει τις ουλές ακμής στο πρόσωπο ενεργοποιώντας την παραγωγή κολλαγόνου. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε τύπο δέρματος και σε κάθε στάδιο της ακμής.
Πόσο καιρό θα έχω ακμή;
Από τη στιγμή που η θεραπεία επιλεγεί σωστά, η ακμή θα εξαφανιστεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Μέχρι την ηλικία των 20 και ενίοτε των 30, αν σταματήσει η θεραπεία, η ακμή επανεμφανίζεται. Γι΄αυτό πραγματοποιούνται θεραπείες συντήρησης που προλαμβάνουν την αναζωπύρωσή της.