Ευρυαγγείες Ποδιών – Τι Είναι;

Οι ευρυαγγείες είναι η παθολογική διάταση των μικρών φλεβών (των τριχοειδών αγγείων) στα πόδια. Τα τριχοειδή αγγεία που «σπάνε» αποκτούν μπλε ή κόκκινο χρώμα και απλώνονται στο δέρμα σαν ιστός αράχνης. Η κληρονομικότητα και οι ορμονικές μεταβολές (π.χ. κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της εμμήνου ρύσεως, της λήψης αντισυλληπτικών, της εμμηνόπαυσης) είναι οι κυριότερες αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση ευρυαγγειών. Συχνά, μάλιστα, τα «σπασμένα» αγγεία παρουσιάζονται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και παραμένουν, σε μικρότερο βαθμό, μετά τον τοκετό.

 

Ευρυαγγείες ποδιών – Επιβαρυντικοί Παράγοντες & Αίτια

Η παρατεταμένη ορθοστασία, η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και η παχυσαρκία επιβαρύνουν τις ευρυαγγείες. Καθοριστική είναι και η γενετική προδιάθεση ή οι ορμονικές αλλαγές από κάποια φαρμακευτική αγωγή ή απλώς από τον ερχομό της εφηβείας. Τέλος, η έλλειψη σωματικής άσκησης που συχνά σχετίζεται με την καθιστική ζωή, μπορεί να έχει ισχυρό μερίδιο ευθύνης για την εμφάνιση των ευρυαγγειών.

Πρόληψη ευρυαγγειών

Φυσική αντιμετώπιση στις ευρυαγγείες δεν υπάρχει, μόνο η σωστή πρόληψη θα σας σώσει από την εμφάνιση των χαρακτηριστικών μπλε φλεβών. Τα βήματα είναι απλά για την πρόληψη των ευρυαγγειών. Σαν πρώτο βήμα είναι να μην παραμένετε για πολλές ώρες σε καθιστή ή όρθια θέση. Εντάξτε στην ρουτίνα σας το περπάτημα και υιοθετήστε μία σωστή στάση σώματος. Αποφύγετε να φοράτε ψηλά τακούνια που αποσυντονίζουν την αιματική ροή. Επιπλέον πολύ βοηθητικό είναι να φορέσετε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης που βοηθούν στην φλεβική επαναφορά.

Σκληροθεραπεία ευρυαγγειών

Με την σκληροθεραπεία αντιμετωπίζονται οι ευρυαγγείες στα κάτω άκρα, με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, κατά την οποία εκχέονται χημικές ουσίες που εξαλείφουν τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς των κάτω άκρων. Η σκληροθεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με αφρό για καλύτερα αποτελέσματα. Σήμερα, η σκληροθεραπεία τείνει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από τα σύγχρονα Laser. Το κόστος της σκληροθεραπείας με αφρό είναι γενικά προσιτό.

Θεραπεία με λέιζερ

Το Laser αποτελεί μία από τις πιο εξελιγμένες λύσεις για τις ευρυαγγείες των κάτω άκρων. Ουσιαστικά είναι η καλύτερη επιλογή για τις φλεβικές παθήσεις, με πολλά πλεονεκτήματα και το κυριότερο χωρίς τομές. Με την νέα γενιά laser αποκλείεται κάθε αλλεργική αντίδραση, ενώ η μέθοδος πραγματοποιείται με απόλυτη ακρίβεια και μάλιστα ταυτόχρονα και στα δύο άκρα.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Γιατί στην εγκυμοσύνη επιδεινώνονται οι ευρυαγγείες;

Στην εγκυμοσύνη οι ορμονικές μεταβολές είναι έκδηλες και αποτελούν τον βασικό λόγο εμφάνισης διάτασης φλεβών, ειδικά όταν υπάρχει κληρονομικότητα. Τα αίτια για τις ευρυαγγείες δεν είναι πολλά αλλά ένα και μοναδικό, η πίεση! Αυτό το διάστημα η κυκλοφορία του αίματος είναι ταχύτερη και μεγαλύτερη, ενώ η μήτρα μεγεθύνεται. Αποτέλεσμα αυτών είναι η πίεση στα κάτω άκρα που μπορεί να διογκώσει τις φλέβες και τα τοιχώματά τους.

Όταν η διάταση των

φλεβών είναι μεγάλη, η εγκυμονούσα εμφανίζει ευρυαγγείες ή κιρσούς, τα οποία στην συντριπτική πλειοψηφία υποχωρούν μετά τον τοκετό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα θεραπειών με laser για τις ευρυαγγείες;

Αρχικά το laser είναι μη επεμβατική θεραπεία, άρα δεν αφήνει σημάδια στο δέρμα. Δεν χρησιμοποιούνται βελόνες και η θεραπεία γίνεται επιφανειακά.

Πρόκειται για μία ανώδυνη μέθοδο, που επιτρέπει με το πέρας της το άτομο να επιστρέψει αμέσως στην καθημερινότητά του. Για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, αρκούν 1-3 συνεδρίες!

Εντελώς φυσιολογικά αισθάνεστε και μετά τη μέθοδο της σκληροθεραπείας. Αμέσως περπατάτε και επιστρέφετε στην εργασία σας.

Το κόστος και οι τιμές για τις θεραπείες των ευρυαγγειών διαφέρουν, καθώς το κάθε άτομο αντιμετωπίζει διαφορετικής σοβαρότητας πρόβλημα και χρειάζεται περισσότερες ή λιγότερες συνεδρίες.

Ποιο είναι το κόστος για την επέμβαση των ευρυαγγειών;

Η τελική τιμή των ευρυαγγειών προκύπτει ύστερα από την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αντιμετώπισης. Μετά το πρώτο ραντεβού, θα καθοριστεί με ακρίβεια το κόστος, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στις ευρυαγγείες και γενικά στις φλεβικές παθήσεις;

Οι ευρυαγγείες στα πόδια απασχολούν κυρίως τις γυναίκες και με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να δώσουν επιπλέον συμπτώματα. Εμφανίζονται σε νέα άτομα και σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής (καθιστική ζωή) και την κληρονομικότητα. Οι ευρυαγγείες αποτελούν το αρχικό στάδιο των φλεβικών παθήσεων με επόμενο βήμα τους κιρσούς. Από την αρχή λοιπόν τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή στις φλεβικές παθήσεις πρέπει να έχουν υπόψιν τους βασικά μέτρα πρόληψης.

Τι διαφορά έχουν οι ευρυαγγείες από τους κιρσούς των κάτω άκρων;

Οι κιρσοί αποτελούν σοβαρή φλεβική ανεπάρκεια που πρέπει να θεραπευτεί. Οι ευρυαγγείες δεν απειλούν την υγεία του ατόμου, ωστόσο όλες οι γυναίκες -και άνδρες- θέλουν να απαλλαγούν εξαιτίας της άσχημης εικόνας που έχουν τα πόδια με τον μπλε ιστό φλεβών που είναι ορατός με γυμνό μάτι.

Πριν αποφασιστεί η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης για τις ευρυαγγείες, ο ειδικός εξετάζει την ομαλότητα της φλεβικής κυκλοφορίας για να διαπιστώσει ποια είναι η σωστή θεραπεία. Η σκληροθεραπεία και τα φλεβικά laser πρωτοστατούν στις επιλογές του θεράποντος.

Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορώ να ακολουθήσω για πρόληψη ευρυαγγειών;

  • Αποφύγετε να στέκεστε πολύ ώρα όρθιοι
  • Εντάξτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα το περπάτημα ή κάποια μορφή εκγύμνασης
  • Αποφύγετε τα τακούνια
  • Χάστε βάρος αν έχετε περιττά κιλά
  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο
  • Τραφείτε με φυτικές ίνες και πιείτε πολύ νερό

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ