Ευρυαγγείες Ποδιών – Τι Είναι;

Οι ευρυαγγείες είναι η παθολογική διάταση των μικρών φλεβών (των τριχοειδών αγγείων) στα πόδια. Τα τριχοειδή αγγεία που «σπάνε» αποκτούν μπλε ή κόκκινο χρώμα και απλώνονται στο δέρμα σαν ιστός αράχνης. Η κληρονομικότητα και οι ορμονικές μεταβολές (π.χ. κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της εμμήνου ρύσεως, της λήψης αντισυλληπτικών, της εμμηνόπαυσης) είναι οι κυριότερες αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση ευρυαγγειών. Συχνά, μάλιστα, τα «σπασμένα» αγγεία παρουσιάζονται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και παραμένουν, σε μικρότερο βαθμό, μετά τον τοκετό.

Ευρυαγγείες ποδιών – Επιβαρυντικοί Παράγοντες

Η παρατεταμένη ορθοστασία, η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και η παχυσαρκία επιβαρύνουν τις ευρυαγγείες. Καθοριστική είναι και η γενετική προδιάθεση ή ορμονικές αλλαγές από κάποια φαρμακευτική αγωγή ή απλώς από τον ερχομό της εφηβείας. Τέλος, η έλλειψη σωματικής άσκησης που συχνά σχετίζεται με την καθιστική ζωή, μπορεί να έχει ισχυρό μερίδιο ευθύνης για την εμφάνιση των ευρυαγγειών.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στις ευρυαγγείες και γενικά στις φλεβικές παθήσεις;

Οι ευρυαγγείες στα πόδια απασχολούν κυρίως τις γυναίκες και με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να δώσουν επιπλέον συμπτώματα. Εμφανίζονται σε νέα άτομα και σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής (καθιστική ζωή) και την κληρονομικότητα. Οι ευρυαγγείες αποτελούν το αρχικό στάδιο των φλεβικών παθήσεων με επόμενο βήμα τους κιρσούς. Από την αρχή λοιπόν τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή στις φλεβικές παθήσεις πρέπει να έχουν υπόψιν τους βασικά μέτρα πρόληψης.

Τι διαφορά έχουν οι ευρυαγγείες από τους κιρσούς των κάτω άκρων;

Οι κιρσοί αποτελούν σοβαρή φλεβική ανεπάρκεια που πρέπει να θεραπευτεί. Οι ευρυαγγείες δεν απειλούν την υγεία του ατόμου, ωστόσο όλες οι γυναίκες -και άνδρες- θέλουν να απαλλαγούν εξαιτίας της άσχημης εικόνας που έχουν τα πόδια με τον μπλε ιστό φλεβών που είναι ορατός με γυμνό μάτι.

Πριν αποφασιστεί η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης για τις ευρυαγγείες, ο ειδικός εξετάζει την ομαλότητα της φλεβικής κυκλοφορίας για να διαπιστώσει ποια είναι η σωστή θεραπεία. Η σκληροθεραπεία και τα φλεβικά laser πρωτοστατούν στις επιλογές του θεράποντος.

Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορώ να ακολουθήσω για πρόληψη ευρυαγγειών;

  • Αποφύγετε να στέκεστε πολύ ώρα όρθιοι
  • Εντάξτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα το περπάτημα ή κάποια μορφή εκγύμνασης
  • Αποφύγετε τα τακούνια
  • Χάστε βάρος αν έχετε περιττά κιλά
  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο
  • Τραφείτε με φυτικές ίνες και πιείτε πολύ νερό

Γιατί στην εγκυμοσύνη επιδεινώνονται οι ευρυαγγείες;

Στην εγκυμοσύνη οι ορμονικές μεταβολές είναι έκδηλες και αποτελούν τον βασικό λόγο εμφάνισης διάτασης φλεβών, ειδικά όταν υπάρχει κληρονομικότητα. Τα αίτια για τις ευρυαγγείες δεν είναι πολλά αλλά ένα και μοναδικό, η πίεση! Αυτό το διάστημα η κυκλοφορία του αίματος είναι ταχύτερη και μεγαλύτερη, ενώ η μήτρα μεγεθύνεται. Αποτέλεσμα αυτών είναι η πίεση στα κάτω άκρα που μπορεί να διογκώσει τις φλέβες και τα τοιχώματά τους.

Όταν η διάταση των

φλεβών είναι μεγάλη, η εγκυμονούσα εμφανίζει ευρυαγγείες ή κιρσούς, τα οποία στην συντριπτική πλειοψηφία υποχωρούν μετά τον τοκετό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα θεραπειών με laser για τις ευρυαγγείες;

Αρχικά το laser είναι μη επεμβατική θεραπεία, άρα δεν αφήνει σημάδια στο δέρμα. Δεν χρησιμοποιούνται βελόνες και η θεραπεία γίνεται επιφανειακά.

Πρόκειται για μία ανώδυνη μέθοδο, που επιτρέπει με το πέρας της το άτομο να επιστρέψει αμέσως στην καθημερινότητά του. Για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, αρκούν 1-3 συνεδρίες!

Εντελώς φυσιολογικά αισθάνεστε και μετά τη μέθοδο της σκληροθεραπείας. Αμέσως περπατάτε και επιστρέφετε στην εργασία σας.

Το κόστος και οι τιμές για τις θεραπείες των ευρυαγγειών διαφέρουν, καθώς το κάθε άτομο αντιμετωπίζει διαφορετικής σοβαρότητας πρόβλημα και χρειάζεται περισσότερες ή λιγότερες συνεδρίες.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ