Η ακμή είναι μια πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται σε εφηβική ηλικία. Το 85% των περιπτώσεων αφορά τους εφήβους και το 15% αφορά τους ενήλικες. Επηρεάζει σημαντικά  μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί η χρονική διάρκεια της πάθησης. Οφείλεται κυρίως στην αντίδραση του οργανισμού σε υψηλά επίπεδα ανδρογόνων ορμονών όπως τεστοστερόνη και σε βακτήρια.

Το λιπαρό δέρμα είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό. Για την ακρίβεια, κάποιοι είναι γενετικά καθορισμένοι να έχουν μεγεθυμένους σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι ευθύνονται για την αυξημένη παραγωγή σμήγματος και για όλα τα επακόλουθά τους, όπως γυαλάδα,  τα μαύρα στίγματα (φαγέσωρες) ή σπυράκια, που υποδηλώνουν ύπαρξη ακμής.

Οι ουλές ακμής είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας επούλωσης του ακνεϊκού δέρματος, οφείλονται στην μη έγκαιρη και δραστική αντιμετώπιση της ακμής και εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, τη πλάτη, το στήθος και στους γλουτούς.

Αίτια εμφάνισης ουλών ακμής στο πρόσωπο

Οι ουλές ακμής δημιουργούνται λόγω απώλειας δερματικού ιστού ή αυξημένης δημιουργίας του κατά το στάδιο της επούλωσης. Οι ουλές της ακμής μπορεί να σημαδέψουν το πρόσωπο για ολόκληρη τη ζωή του ατόμου αν δεν προσεχτούν και δεν προσεγγιστούν ιατρικά κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε θεραπείας. Ωστόσο ακόμα και σε ουλές που είναι σχηματισμένες για χρόνια πλέον η επιστήμη και η τεχνολογία δίνει νέους τρόπους αποκατάστασης των ουλών με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αντιμετωπίστε τις ουλές ακμής αποκλειστικά στα ιατρεία μας!

Σκοπός της θεραπείας που θα σας προτείνουν οι ειδικοί είναι η εξάλειψη των βλαβών που έχουν προκληθεί από τις ουλές ακμής και κατ’ επέκταση οι ίδιες οι ουλές. Όπως είναι διαφορετικοί οι ίδιοι οι ασθενείς, έτσι διαφορετικοί είναι και οι τρόποι αντιμετώπισης της ουλής ακμής σε κάθε άτομο. Η θεραπεία μπορεί να είναι συνδυαστική για καλύτερα αποτελέσματα.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Πώς δημιουργούνται οι ουλές στην ακμή και τι πρέπει να προσέχω;

Οι ουλές προκαλούνται κατά τη διαδικασία επούλωσης από μια φλεγμονή στο βάθος του χορίου. Αν η βλάβη είναι επιφανειακή, δεν πρέπει να συνδέεται με ουλή, αφού το σύμπτωμα εκεί είναι το ερύθημα.

Για την αντιμετώπιση των ουλών στην ακμή χρειάζεται να γίνει μελέτη στην υφή του δέρματος και το βάθος της ακμής. Η θεραπεία, η οποία είναι προσιτή σε κόστος, προσφέρει ανάπλαση του δέρματος και ταχεία επούλωση, χωρίς να αφήνει σημάδι.

Σε περίπτωση που σχηματίζονται ουλές ακμής, είναι πολύ σημαντικό να μην ξύσετε ή ακουμπήσετε με τα χέρια σας την περιοχή. Ο περαιτέρω ερεθισμός θα προκαλέσει μεγάλη δυσκολία στην επούλωση. Τέλος οι ουλές εμφανίζονται με δύο τύπους, τις ατροφικές και τις υπερτροφικές.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που φέρνουν οι σύγχρονες θεραπείες καταπολέμησης των ουλών;

Θεραπείες όπως το LIGHT PEEL, I-PIXEL, PERFECTING MASK δεν δημιουργούν παρενέργειες στο δέρμα, ούτε απαιτούν αποθεραπεία. Πρόκειται για σύντομες συνεδρίες, σχεδόν ανώδυνες, ασφαλείς και αποτελεσματικές. Η επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες είναι άμεση και το μακιγιάζ επιτρέπεται την επόμενη μέρα κανονικά.

Ποια είναι η αποτελεσματική θεραπεία για τις ουλές στο πρόσωπο;

Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν υπόψιν διάφοροι παράγοντες για την εύρεση του κατάλληλου πρωτόκολλου θεραπείας. Η ηλικία, το φύλο και η ποιότητα του δέρματος καθώς και ο τύπος της ουλής στο πρόσωπο είναι παράμετροι που διαμορφώνουν το θεραπευτικό πλάνο.

Οι ενήλικες που έχουν ουλές ακμής προσώπου έναντι των εφήβων, χρήζουν ιδιαίτερης αγωγής και θεραπείας. Μετά την αξιολόγηση της ακμής και των ουλών καθώς και της αιτίας που επιμένει, δρομολογείται η καταπολέμηση, η οποία μπορεί να γίνει με laser ή με μικροεπεμβατική δερματολογία.

Πως επιδρά το laser στις ουλές ακμής;

Η χρήση της τεχνολογίας laser, βοηθάει σημαντικά στην βελτίωση της υφής της επιδερμίδας στο σημείο που υπήρχε ή υπάρχει ουλή ακμής. Τα laser τελευταίας τεχνολογίας είναι ανώδυνα, λόγω της εφαρμογής ήπιας αναισθησίας. Οι ειδικές ακτίνες laser καταστρέφουν τη δραστηριότητα της ακμής, χωρίς παρενέργειες. Ένα τοπικό ερύθημα είναι απολύτως φυσικό για λίγη ώρα μετά τη θεραπεία.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ