Αιτιολογία θηλωμάτων

Τα θηλώματα είναι μαλακές και μισχωτές βλάβες, με διάμετρο 1-3 χιλιοστά και ύψος περίπου 5 χιλιοστά. Το χρώμα τους είναι ανάλογο της επιδερμίδας ή πιο σκούρο. Παρουσιάζονται στο λαιμό, στην περιοχή γύρω από τα μάτια, στο άνω μέρος του κορμού, στις μασχάλες, στις πτυχές των μαστών στις γυναίκες και στη βουβωνική χώρα στους άντρες. Τα περισσότερα θηλώματα οφείλονται στον ιό HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) (Human Papilloma Virus).

O HPV είναι ένας επιθηλιοτρόπος ιός, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και παρουσιάζεται μόνο στα επιθήλια του σώματος μας. Επιθήλια είναι τα καλύμματα του σώματος μας, είτε είναι εσωτερικά είτε εξωτερικά π.χ. το δέρμα.

Συμπτώματα θηλωμάτων

Τα θηλώματα δεν προκαλούν συνήθως συμπτώματα. Ο ασθενής απλά αντιλαμβάνεται κάτι σαν ελιές μικρές στην επιφάνεια του δέρματος. Κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως σε υγρές περιοχές του σώματος με πτυχές.

Αν υπάρχουν συμπτώματα αυτά θα είναι ο κνησμός και το αίσθημα καύσου. Επίσης αν γδαρθούν από κάτι αιχμηρό αιμορραγούν, προκαλώντας ανησυχία. Το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα στην περιοχή.

Θεραπεία

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές συμβατικές θεραπείες για την αφαίρεση των θηλωμάτων. Συνήθως δεν είναι 100% αποτελεσματικές και σίγουρα δεν είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους θηλωμάτων.

Τα δερματικά θηλώματα αντιμετωπίζονται με:

• Χρήση ιατρικών ραδιοσυχνοτήτων (RF).
• Χειρουργική αφαίρεση.

Ανάλογα με το πλήθος των θηλωμάτων ο ιατρός θα καθορίσει εάν μπορούν να αφαιρεθούν σε μία ή δύο συνεδρίες.
Η θεραπεία εφαρμόζεται από δερματοχειρουργό στο ιατρείο.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των θηλωμάτων;

Τα θηλώματα είναι μαλακές βλάβες (σαν κρεατοελιές) με διάμετρο 3 χιλιοστών και ύψος 5 χιλιοστά. Η απόχρωσή τους είναι καφετί και εμφανίζονται κυρίως στον λαιμό, στο πρόσωπο, στην περιοχή των βλεφάρων. Γενικά υπάρχουν πάνω από 50 είδη θηλωμάτων και έχουν τάση μετάδοσης!

Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα;

Τα θηλώματα δεν είναι ένα πρόβλημα, το οποίο απειλεί την υγεία του ασθενούς. Συνήθως εξαφανίζονται από μόνα τους. Αν εμποδίσουν την καθημερινότητά σας και την αισθητική σας, καλό είναι να αφαιρούνται από δερματολόγο με την μέθοδο που θα σας προτείνει.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αφαίρεσής τους με laser ή ραδιοσυχνότητες;

Είναι μέθοδοι, αναίμακτες, με άμεση αποτελεσματικότητα, που δεν προκαλούν ουλές, δεν καταστρέφουν τους παρακείμενους ιστούς και επιτρέπουν την άμεση επιστροφή του ατόμου στην καθημερινότητα.

Τι να κάνετε για να αποφύγετε την μετάδοσή τους στο υπόλοιπο δέρμα και στους άλλους;

Μην ξυρίζετε ή βουρτσίζετε τις περιοχές που έχουν εμφανίζει θηλώματα. Επίσης αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστα μέρη όπως τα αποδυτήρια. Αν πρόκειται για θηλώματα νυχιών, αποφύγετε τον ίδιο νυχοκόπτη για τα υγιή νύχια. Τέλος μην τα ξύνετε καθώς έτσι μπορεί να εξαπλώσετε εύκολα τον ιό.

Πώς μεταδίδονται τα δερματικά θηλώματα;

Η μετάδοσή τους γίνεται με την απλή επαφή του υγιούς με το δέρμα που έχει εμφανίσει θηλώματα. Ένας οργανισμός με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα ή μία γυναίκα που είναι έγκυος είναι εύκολο να κολλήσει.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ